Eco restauracje

Dużo piszemy o ekologicznych noclegach i hotelach, ale eko są nie tylko budynki czy miejsca noclegowe, duże ostatnio mówi się także o ekologicznej żywności, okazuje się, że w naszym kraju można także znaleźć miejsca gdzie promuje się tego typu formę odżywiania. Nie musimy być wegetarianami, aby spróbować prawdziwie ekologicznych potraw, również tradycyjna kuchnia polska daje wiele możliwości na skosztowanie specjałów pochodzących z ekologicznej żywności (więcej o kuchni polskiej przeczytacie na stronie podbarania.pl/najlepsze-restauracje-kuchni-polskiej).

 

Co to jest eco food?

Ekologiczna żywność to potrawy przyrządzane z produktów, które nie zostały przetworzone w sztuczny sposób. Innymi słowy, aby zrobić sos pieczarkowy nie korzystamy z torebki z proszkiem, ale z prawdziwych pieczarek. Ponadto warzywa i owoce wykorzystywane do przygotowania takich potraw powinny pochodzić z ekologicznych upraw, czyli takich, w których nie stosuje się nawozów sztucznych oraz chemicznych środków ochrony roślin.

 

 

W naszym kraju pojawiają się coraz liczniejsze restauracji, które poczytują sobie za punkt honoru przygotowywanie dań właśnie z takiej, zdrowej żywności. Zatem eco – restauracje serwują swoim gościom dania z najlepszych składników, które nie zawierają konserwantów, ani cząsteczek związków chemicznych, nie wspominając już o tym, że w takie restauracji nie ma miejsca na GMO.

 

 

Eco nie tylko na talerzu

Często idea ekologii przejawia się w eko – restauracjach nie tylko na talerzu, ale także w wystroju wnętrza. Wchodząc do takiego miejsca w wystroju spotkamy najczęściej naturalne materiały budowlane, nie ma tutaj miejsca na plastiki i tworzywa sztuczne. Restauracja będzie opierała swój desing na drewnie, metalu oraz kamieniu, z pewnością w wielu tego typu restauracjach natkniemy się na połączenie koloru zielonego z różnymi odcieniami brązu.